Çeşitli nedenler ile ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkan vermeyecek şekilde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre birleştirilmesi, mülkiyet sorunlarının giderilmesi, çoklu parsellerin mümkünse tek parsel altına toplanma işlemleridir.
Arazi toplulaştırması Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak DSİ Genel Müdürlüğü ve ilgili bölge müdürlükleri ile yürütülmektedir. 5403 ve 3083 sayılı yasalar çerçevesinde ilgili planlamalar yapılmaktadır.
Toplulaştırma çalışmaları vatandaşa mali bir külfet getirmemektedir. Tüm masraflar Devletçe karşılanmaktadır.
Proje alanında toprak analizleri yapılacak, ayrıca parsel bazında arazi derecelendirmesi yapılacak, her parselin puanı belirlenecek ve değişimler bu puanlara göre yapılacaktır.
Tecrübeli ve uzman bir kadroya sahibiz. Alanında uzman mühendisler, planlamacılar ve hukuk danışmanlarından oluşan güçlü bir ekibe sahibiz.
Her arazi malikinin proje sahasında ne kadar küçük parseli olursa olsun o kadar alan proje kapsamında değerlendirilecektir.
Sabit tesisler tutanakla belirlenerek yeni parselasyon planlamasında dikkate alınarak maliklere verilir. Ancak toplulaştırma ilanından sonra yapılan sabit tesisler dikkate alınmaz.
Tapu kimin adına ise toplulaştırma sonucundaki yeni parseller o kişi adına tescil edilir. Bu nedenle toplulaştırma öncesi veraseten intikallerin ilgili malikleri tarafından yapılması ve iştirak halinde mülkiyetlerin müşterek mülkiyetlere dönüştürülmesi gerekmektedir.
Tarımsal arazileri işlenebilir ve daha az maliyetli parsel şekillerine dönüştürmek. Her parsele yol planlaması yaparak çiftçilere tarım arazilerine ulaşımını sağlamak, yolu olmayan parseller yüzünden çiftçiler arasındaki huzursuzluk ve problemlerin ortadan kalkması. Hisselilik durumunun isteğe bağlı olarak ortadan kalkması ve dolayısıyla yargı yükünün ortadan kalmasıdır.
Projenin uygulanmış olduğu sahalarda araziler mali değeri artmaktadır. Arazi toplulaştırma projesinin tamamlanmış olduğu sahalarda hem vatandaş olarak, hem de devlet kurumları adına daha yatırım yapılabilir hale gelecek şekilde planlamalar yapıldığı için hibe ve teşvik gibi ekonomik kazanç sağlayan tarımsal istihdam oluşturan yatırımlar artmaktadır
Toplulaştırma çalışmaları sırasında asfalt, yerleşim yeri, dere, vb. önem arz eden bölgeler kendi içinde değerlendirilir.
Toplulaştırma projesindeki sulu nitelikteki arazi ve kuru nitelikteki arazi ayrı ayrı değerlendirilir. Mülakatlarda maliklerin isteklerine göre istisnai durum uygulanabilir.
Proje kapsamında, proje yapım aşamaları mümkün olduğunca tarımsal faaliyete göre planlandığından tarımsal faaliyetlerde herhangi bir mağduriyet olmamaktadır.
Arazi toplulaştırma çalışmalarında tapu kayıtları esas alınarak yapıldığından, Tapu kimin adına ise toplulaştırma sonucundaki yeni parseller o kişi adına tescil edilir. Tapu bilgilerinde herhangi bir değişiklik yapılmaz. (Satış, İntikal vb.)
Hisseli parseller maliklerin isteği doğrultusunda hisseleri oranında ayrılarak müstakil parseller yapılabilir. Tapu kimin adına ise toplulaştırma sonucundaki yeni parseller o kişi adına tescil edilir.